Laboratorul nostru de cercetari

Laboratorul nostru de cercetari

de Tudor Arghezi

Suisul cunostintei se urca numai treptat si anevoie. Tot ce am putut capata in patru ani, din afara, este ca pe copii ii aduce barza si ca pe pisoi ii face pisica. Cum anume, intrucatva o priveste: Mitu pretinde ca pe la subsuoara; Barutu sustine, dupa o veche parere, pe care Mitu a parasit-o si el o adopta complet, ca pe guha. Mi se pare ca Barutu o sa rosteasca pe r din gat, caci pana la primul lui majorat de trei ani, inca nu a putut ajunge sa-l puie pe limba.
Aducerea copiilor cu barza e-o idee frantuzeasca sau germana, ne pare rau ca am nationalizat-o in gospodarie, dar ne-a comunicato Cati, sasoaica si agentul de cultura din casa. Cu toate ca nu citeste prin casele pe unde a trecut. Pentru ca ea stie si alte lucruri ascunse si le explica intr-un stil si intr-o limba, ca sa te strambi de ras, noi am botezat-o pe Cati: Kant, filozoful partii noastre din apartament, dintre camera de baie si bucatarie. Nici o idee, nici o achizitie noua spirituala, expusa de acest filozof, care stie sa spele si rufe, nu vine fara argumentele principalele : "zau, conasule!" si "sa n-apuc sa ma scol!" pronuntate cu accent placut.
Odata, Cati, care colporteaza legenda vitelului cu cateva capete si se jura ca a vazut de doua ori pe dracul, o data cand se scalda in Mures, iar a doua oara la pascutul gastelor, pe la Vinga, ne-a povestiti ca un copil s-a nascut cu toti dintii si toate maselele si ca vorbea ungureste, dar a treia zi, fiind de o precocitate exagerata, a murit. Tatutu a intrebat atunci daca pruncul avea si mustati sau daca se nascuse ras, ca deputatul sas al Ardealului, si Kant s-a suparat, ranit in simitirea lui politica, si a cerut leafa, ca sa demisioneze.
-De ce s-a supahat, tatutule, Cati? a intrebat Barutu. Uite ca pandze.
-Tare mai esti proasta, Cati draga! i-a spus tatutu - si Cati nu a mai plecat, pentru ca tatutu i-a zis draga, o vorba, care pe ungureste inseamna "scumpa" si se canta la ceardas. Dar vorba "proasta" i-a ramas si Barutu i-a aplicat-o de-atuncea mereu, sub forma "poata".
Cu un filozof, cu o pisica si patru pisoi, cu o maicuta, cu un tatutu, cu Mitu si cu Barutu, am avut in apartament un univers. Daca mai punem pe Mo Catun, care-i adevaratul Mos Craciun, pe "Maica Domnului, cu Fiul ei", cum explica cu o pedanterie gingasa Mitura, pe italianca din ziua duminicii, cantareata din Rigoletto, pe harmonica si cu gura, universul nostru merge pana-n Alpi, resedinta preferata a unchiasului, si pana la Roma.
Desi batrana vaduva, italianca se ingrasa o data pe an, si de patru ani, de cand ne uitam pe geam cu Mitu, si de trei ani, de cand s-a ivit la fereastra si Barutu, la cei sapte copii frumosi ai italienceii se mai aduna, an cu an, cate unul. Intr-o zi de rpaznic,ea si-a adus toti copiii, fete zulufate si baieti cu ochii albastri, toti frumosi, curati si bine imbracati, fiecare apartinand cate unui model deosebit. Singura rau imbracata era italianca mama, incinsa totusi cu un sort bine calcat. Dupa harmonica, sacaita cu o dibacie usoara si rapida, toti copiii italiencei, sprinteni si nervosi, cu dansul in sange si cu saltul in talpa si calcaie, s-au pus sa joace si sa cante un balet, unii invartiti la dreapta, altii ocolind in stanga si strecurandu-se randurile intre ele si facandu-se doua cercuri, cercul mare mic si cercul din mijloc largindu-se mare. Mitu si Barutu, au batut, de bucurie, din palme. Fara sa stie ei au aplaudat si tatutu le-a spus cum se zice la teatru ceea ce fac ei si cum este teatrul, acolo unde este.
Lui tatutu ii place cum canta italianca din harmonica si glasul ei dulce si trist. Cand canta, il inteapa ceva la inima si daca nu ar fi maicuta, care sa-l corecteze si care da de obicei numai un pol, el i-ar lasa sa cada in curte, pe fereastra, toti polii din buzunar.
-A dracului! are "talent", zise tatutu, cu ochii umezi nitelus. Mitu si Barutu n-au inteles cuvantul, pe care nici tatutu, care-l spune, nu-l intelege deloc.
-Imi place ca-si tine copiii, totdeauna, curati, raspunde maicuta. Si chemand-o pe italianca sus, maicuta i-a pus in brate un jurnal cu cate putin din toate, oua, zahar, sapun, slanina, sare, paine si cateva carpe "pentru cel care vine" - "pentru cel care e pe drum"...
-Grati! multumeste italianca.
-Cine vine, tatutule, de a zis maicuta ca e pe drum? intreaba Mitura.
Si tatutu zice "Messia". El o sa-i lamureasca fetii lui cine este Messia, ma tarziu, caci el vine pentru fiecare om si pentru fieare fetita, in mai multe feluri si acum nu este timpul de examinat problema in totalitatea ei...
Laboratorul nostru de cercetari si Academia noastra de notiuni si lexic functioneaza in toate zilele saptamanii.




Laboratorul nostru de cercetari


Aceasta pagina a fost accesata de 2787 ori.
{literal} {/literal}