Un ciob de primavara

Un ciob de primavara

de Tudor Arghezi


Odaia da in strada, peste peticul de gradina cu pomi in desfasurare, imprejmuit cu zabrele. Au inflorit caisii deodata, peste noapte, mai nainte ca frunzele sa li se fi desfacut. Le-am gasit dimineata furcile ramurilor cu totul albe, ca si cum a r fi fost inmuiate in lapturile groase ale noptii si ar fi inghetat pe ele varul de argint al lunei si de sidef, covasite proaspat in fildes. In douazile, caisul s-a imbracat in bumbacul selenar si a stat in geamul meu - prevestitor de bine - ca o panoplie cu mii de steaguri marunte, ca niste roiuri de fluturi albe, spanzurate in aer desupra tulpinii.
-Sunt rufele spalate azi-noapte, ale stelelor, intinse ca sa se usuce si uitate pe ramuri - sopteste Gnomul meu, pe care-l vad iesind cu barba incalcita si cu catifeaua hainelor tavalita, din desisul sufletului meu de pamant, atent la basme si povesti.
Intr-adevar, intr-alta noapte, camesile, iile, batistele si scufitele minuscule ale rufariilor ceresti au disparut. Poate ca un iepure cu cosul in spinare a venit, le-a incarcat pe toate si, pe o poteca nestiuta, umbland in doua picioare si razimat in ciomag, le-a dus in dormitorul curat al virginalelor lacrimi. Poate ca o lacusta mare, albastra le-a transportat pe scara Caii Lactee intr-o roaba de cristal. Poate ... Florile caisului au pierit, iar in locul lor se ivesc frunzele, ce cresc din ceas in ceas si au acoperit pomul intreg , cu gingase imbracaminti tremuratoare.
In rand cu caisii au inflorit spumele violete ale liliacului, purtate pe vanturi de ramuri subtiri, ca niste pamatufuri de fulgi pentru scuturatul oglinzilor soarelui de sus. Ce modista harnica si-a expus, de Florii, palariile in verdeata fragedului liliac? Dar penele lui de strut au fost furate, una cate una, jumulite de mana mica si salbatica a copiilor, agatati de garduri, ca sa prade avutul imaterialilor din uzinele Botanicii subterane.
Deasupra florilor din gradina, pe atlazul azurului palid, aluneca sagetile randunelelor, ca intr-o stampa.
Si va inflori, iata si gutuiul, dupa ce frunzele au crescut deplin, ca sa primeasca florile rare, asezate cate una, cu o simetrica economie, in cuiburile lor. Locurile le-au fost rezervate din vreme in punctele unde frunzele se intalnesc cap in cap si brodeaza pentur evenimentul stiut si tinut secret al unei flori, un leagan rotund, un blid neted, verde, in mijlocul caruia va sta, leganata de adieri, ceasca alba, trandafirie a florilor de portelan.
Gnomul meu batran si naiv s-a urcat in pomii teposi. Din colivia lor pentru cuci, el numara, insemnand pe raboj cu briceagul, petalele ce se deschid. Dar fermecat de frageda dragalasenie, Gnomul se uluieste si isi cresteaza degetul aratator. O boaba de sange se scurge pe faianta catifelie a florilor de gutui.
Un ciob de primavara


Aceasta pagina a fost accesata de 12897 ori.
{literal} {/literal}