Cri cri

Cri cri

de Tudor Arghezi

M-am pomenit intr-o seara cu o vizita neasteptata. Pe masa, printre manuscrise si condeie, aparu, la etajul unde salasuiesc, intr-o insula de asfalt, un greiere elegant. N-as putea spune cat a fost el de surprins de prezenta mea in mijlocul unui talaz de hartii mazgalite, razimata-n cot si silind un alt greiere, mic, prins intre degete si muiat in cerneala, sa fac slove minuscule, identice in intimitatea lor cu cantecul lui de clopotel cat bobul de mazeri. S-a oprit pe masa si a stat sa se reculeaga. imi inchipui ca m-a vazut si ca a ramas confuz de ciudata mea indeletnicire, el care cunostea munca spicelor, rumegatul vitelor, ghitara vantului si osardia cartitii oarbe.

In fata lui am avut un sentiment speriat, modificat de un sentiment ingeresc. M-am ridicat respectuos de pe scaun si, fara sa vreau, l-am salutat:

- Buna seara, domnule Greiere de Camp, incorsetat in platose lucii, de mare cavaler. Carei intentii datoresc onoarea vizitei domniei tale? Stateam in cot, scarbit de lumini artificiale si de zgomotul cetatii unde cartesc in singuratati. Cine te-a trimis? Cum te-ai strecurat pana la mine, nestrivit de automobile si nemancat de vrabioi inainte de a intra in oras? Scoate biletul: imi inchipui ca te-au trimis copiii mei cu o scrisoare. Unde i-ai lasat? in trifoi, sau, cu ochii pe jumatate adormiti, in scaunele lor de rachita? Ce ti-au spus cand ai plecat?

Greierele raspunde, intr-adevar, fara sa se miste de langa tampon:

- Cri-cri!

- Daca ai venit sa-mi tii de urat, sa ma ierti ca nu am unde te adaposti! Palnia telefonului, cand o canta in urechea ta, obisnuita cu muzica lina, te vei infricosa. Dumneata esti un neastamparat; te cunosc: iti place sa fugi si sa te intorci, sa sai in sus si sa te pitesti in iarba. N-am iarba decat in peizajul de colo, si iarba-i de ulei, si peizajul cu geam: ai vrea sa intri si te opreste sticla.

Du-te inapoi! Odihneste-te putin. Ai sa strabati doua judete intregi, Ilfovul si Prahova. Haide, sunt orele zece si un sfert si vreau maine dis-de-dimineata sa fii indarat, sa-mi destepti copiii, cantandu-le "cri-cri" in horbota perinei si sa-i pupi din partea mea pe cercelul urechii.

Greierul a inteles:

- Cri-cri!

si se arunca de pe masa in intuneric.

Doamne tu te-ai gandit la mine si mi-ai trimis o mangaiere de care asta-seara am cautat-o in desert.
Cri cri


Aceasta pagina a fost accesata de 4799 ori.
{literal} {/literal}